Älgjaktsveckan är över

Ja då var denna älgjaktsvecka över. Nu är det några lördagar kvar att jaga på efter som vi inte har skjutit fullt än.
Här kommer det bilder från fredagens styckardag. Då styckas det, äts, lottas ut kötthögar och grillar älgfilén som vi äter gemensamt och även våra ungdommar som är med under veckan får äta filé.

Erik hjälper Tommy att se att sågen går i mitten.Stig med sin 9 taggare som han fick skjuta på sin sextionde älgjakt.Erik och Krister gör iordning Stigs horn.Lill Henrik med sin far tar ner en bakpart och som ni ser är han rädd att köttkroken ska trilla i skallen.Har skrapas varenda köttbit bort från benen.FinhögenHär mals det köttfärs.Två jägare njuter av solen. Gammel Urban och C-G.Här kokas det skalle.Finbitar i en av lott högarna, uppmärkta köttbitar och en siffra.Här har vi en skurhink med marinerad älgfilé.Här ligger gosakerna på grillen.I väntan på mat sitter här Jakob, Stig, Gammel Urban, Yommy och C-G.Nu vankas det mat. Det är potatisgratäng trattkantarellsås sallad och givetvis älgfilén.Kolla denna smarriga tallrik.Stefan, Leif och Jacob njuter av maten.
Även våra ungdomarna äter filé.Städningen går som hejsan och nu är det bara att åka hem med köttet till frysen.


/   Mia

Dag 2

Jaha idag kommer de inte bli något jätte inlägg som de var igår! Bara några få rader och någon bild. De hände väll inte så mycket idag egentligen, de var varmt och skönt och vi satt på våra pass och mådde nog ganska bra för när de inte blåste så värmde solen på ganska bra. De var dock lite spännande en stund när vi var på väg ut till våra pass när de raporterades om att de setts en älg rumpa så hundförarna gick och släppte där älgen setts och de dröjde inte länge förens Busan (hunden) hade att upptag men älgen ville inte stå still så den sprang ut på mösen och försvann men Busan efter sej så då såg vi inte henne på hela förmiddagen men hon kom tillbaks precis innan vi skulle återsammlas så hundförarna fick gå hela såten utan hund. Men de syntes dock ingen mer älg men en j*vla massa spår efter de men de var inte hemma. Kanske de var på grannmarken för de sköt fullt idag så de har jagat färdigt nu.
 Sen på eftermiddagen jagade vi av några små såtar men de var tomt där med.
Men i morgon ska vi nog hitta några.
På begäran av Mia så kommer här en bild på tjuren hon sköt.
Den till höger sköt Mia och den till vänster sköt Stig.


Go natt på er!

//Lill-Henrik

Så var de igång då :)

Ja idag drog de igång då. Äntligen måste jag säga, för så mycket förderedelser och älg som de varit innan jakten var de nog längesen de var. Och med de förutsättningarna så var iallafall min förväntningar höga och många andras också skulle jag tro.
 Skulle sitta på 2:an (intage) och skulle få gå ut tidigare ifall de andra passskyttarna skulle stöta iväg något när de gick på pass och om de skulle vara någon älg i intage redan när de var mörkt. Så igår bestämde jag mejj att smyga upp till tornet redan vid kl 6.00 i skydd av mörkret, fast i gårkväll när jag lagt mejj och låg och filosoferade så kom jag på att de är ju nog inte så himla bra ifall de ligger där eller står så jag smyger upp när de är ljust, eller ja ljust var de väll inte men de var så man såg ett par hundra meter framför mejj i allafall.
 Väl på pass så lyste älgarna med sin frånvaro och gjorde så ganska länge. För när hundförarna gått ett bra tag och var uppe på Vittberga så tänkte jag att var f'n är alla älgar de har ju gått så länge nu? Kan de vara så att de har rymt? Att vi sett för mycket innan och att de var borta nu?
 Men då helt plötsligt som en blixt från klar himmel började de "ploppa" upp älg lite här och var och observationerna började dugga tätt. En ko med kalv hit och en tjur dit, en tjur till och änne en tjur och PANG, PANG, PANG så var första tjuren omkull vält. De var åldersmanen. Mina damer och herrar "the one and only" - Stig som fick skjuta en 9-taggare och de hade de smygit in från bäcken (tror de var så iallafall) så de var ännu mer älg i såten och de var ett ganska skapligt ekipage som kom, ko med två kalvar och en liten tjur och Stigs 9-taggare. Sen kom de raportet om ko med en kalv igen och någon tjur till PANG, PANG så hade de välts en liten pinntjur hos mia för då var hon i farten med sin moseklubba.
Och mitt uppi detta så kom de in en skadeskjuten kviga från grannlaget. Så vi ställde om och spårade den de hade bara gjort en liten tripp in på vårat sen hade de gått över tillbaks till grannarn men hundförarna och hunden fortsatte spåra och vi andra hade ju 2 älgar att släpa ur skogen och dra skinnet av så vi sysselsatte oss med de förutom några passyttar som satt kvar där kvigan hade gått ifall hon skulle komma tillbaks.
Så när första älgen var avklädd så var de andra ute och hämtade storoxe som låg lite jävligt till men de lyckades få hem den. Så i halvlek så kom hundförarna tillbaks för de hade gått bet men grannlaget skulle fortsätta där i morgon. Så tillslut så fick vi av rocken på storoxen och kunde äntligen städa och åka hem till kärringar, mamma,  ungar, hundar och lite andra djur. Så de blev en lång dag för jag var hemma efter kl.18.30.
Och nu tänker jag inte skriva så mycket mer.
Jo lite till, vi hade 31 älg observationer och är säkra på att de var Minst 9 olika älgar vi såg.

Och nu kommer lite bilder för er som inte kan läsa ;)Ganska skaplig oxe han fick omkull Stig
Här syns de ganska tydligt att de är en 9-taggare
Ja de är en av de större älgarna som hängt här i slaktboa någonsin!!
Här är undertecknad igång och styr och ställer lite. För så vitt jag vet så klär inte älgen av sej själv ;)
Här är Mia och Gunnar igång och visar Stefan hur de ska gå till och hur man gör och varför!

Nej nu orkar jag inte skriva mer! Godnatt med er

//Lill-Henrik   

Spårpatrull
Som vanligt dagen innan älgjakten var de ett gäng som spårade runt Harschhöjda här är vi vid 108:an
De som var med och gick runt var: Från v : Berit (hund), Mia, Krister, Lisa (hund), Barbro, Frida, Leif, Stefan, Stig och undertecknad men han var för ful att vara med på kort ;) och någon var ju tvungen att ta bilderna oxå. Och han hade sin hund Siri med oxå men hon fick inte vara med på kortet hon heller.
Tror de missupfattat detta för såvitt jag vet så är älgarna på marken så sluta kolla i träden nu ;)


 

Eller så kollar de bara om Frida godkänner tornet. Och de gjorde hon så de får vara kvar.

Nu har jag bara en sak att säga till alla bloggläsare (alla 5 ;) ) och de är

DRET JAKT PÅ ER :)

//Lill-Henrik

RSS 2.0